Acil Anons ve Seslendirme Sistemleri

Acil anons sistemleri yangın hadisesi gibi durumlarda entegre olduğu yangın alarm sisteminin komutu ile veya manuel komut ile insanların binalardan tahliye edilmesi için kullanılır. Bu tahliye esnasında senaryo dahilinde tüm alanlarda veya kısmi alanlarda anonslar yaptırabilirsiniz. İçerisinde önceden kaydedilmiş bir ses kaydı veya anlık olarak bir öperatörün anons yapması mümkündür. Mekanın büyüklüğü ve sesin yankı durumuna göre sistemin mimari yapısı belirleneceği gibi acil anons ssiteminde kullanılan hoparlörler den müzik yayınıda yapılabilir.

 

Acil anons sistemleri, çeşitli işyeri, okul, fabrika, hastane, alışveriş merkezi, stadyum, sinema ve tiyatro gibi insanların yoğun olarak bulunduğu mekanlarda kullanılan sistemlerdir. Bu sitemler aracılığı ile kişiler kolayca bilgilendirilir ve gerektiğinde yönlendirilebilir. Hastanelerde yapılan doktor ve hemşire anonsları, herhangi bir binada yangın esnasında yapılan anonslar, askeri alanlardaki ziyaretçi anonsları, tren istasyonları, otogarlar veya havaalanlarındaki yaklaşan sefer ile ilgili anonslar, belediye ve alışveriş merkezlerindeki kayıp çocuk anonsları acil durum anonsları için örnek gösterilebilir. Diğer bir kullanım alanı olan Yangın Alarm Sistemi entegrasyonu ile olası bir yangın durumunda entegre edilmiş sistemden otomatik kaydedilmiş anonslar yapılır. Yapılan bu otomatik anonslar ile kaçış senaryosunda ilgili bildirimler ile kargaşanın da önüne geçmede etkili bir sistemdir.

Acil anon sistemi entegre edilen mimarisi sayesinde yangın durumunda tüm alanlarda anonslar yapar veya karbonmonoksit oranı yükselme riski olan kapalı otoparklarda sadece otopark alanında anons yapmasını istediğimiz zone ( bölge ) yapısı kurulabilir.

 

Acil Anons Sistemi Yönetmeliği

Acil anons sistemlerinin temel kullanım amacı; deprem, yangın ve sel gibi olası acil durumlarda kalabalıkların yönlendirilmesi ve insanların bir an önce tahliye edilmesini sağlamaktır. Ancak bu sistemlerin kurulması bazı yönergelere bağlı olarak gerçekleşmelidir. Aksi durumda hatalı ve eksik olarak planlanan bir acil durum sistemi zamanında çalışmadığında istenmeyen olumsuz sonuçlara yol açabilir. Acil anons sistemlerinin kurulumu ile ilgili en önemli yönetmelik “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” tir. Bu yönetmelik gereği inşaat alanı 5000 metrekareden daha büyük olan, kullanıcı sayısı 1000 kişiden daha fazla olan ve aynı zamanda yüksekliği 51,5 metreden fazla olan binalarda ve 200 yataktan daha büyük kapasiteye sahip bütün otellerde acil anons sistemi bulunması zorunludur.

 

Acil Anons Sistemi Sistem Kurulumu

Acil anons sistemi kurulmadan önce ilk olarak yayın yapılması planlanan mekanların büyüklüğü, akustiği ve kullanılacak cihazların sayısının tespit edilmesi gerekir. Daha sonra, yeterli sayıda hoparlör uygun alanlara monte edilerek anonsun istenilen yerlere ve anlaşılır bir şekilde duyurulması amaçlanır.

Acil anons sistemleri genelde yangın algılama ve ihbar sistemleri ile senkronize bir şekilde çalışır. Bu sistemler; hoparlörler, mikrofonlar, amplifikatörler, karıştırıcı ve ses kontrol ünitelerinden oluşur. Herhangi bir acil durumda ana kumanda merkezinden hoparlörler ile bağlantı kurulur ve gerekli olan anonslar yapılır.

Bu sistemlerde kullanılan acil anons hoparlörleri oldukça önemlidir. Ayrıca, acil anons sistemleri mikrofonlar vasıtasıyla verici sistemlerden alıcı sistemlere iletimin sağlanması mantığı ile kurulan sistemlerdir. Acil anons sistemleri normal anonslar veya müzik yayını yapmak için de kullanılabilir. Ancak asıl amaç acil durumlarda kullanmak olduğu için mümkün olduğu kadar gereksiz kullanımlardan kaçınılmalıdır.

Seslendirme sistemleri acil anons ile entegre edilebilir yapısı ve genel anlamda kapsamlı bir müzik yayını hizmeti de sunar. Seslendirme çözümlerinde belirlenmiş aralıklarda yayınlar, ders arası yayınları ve benzeri aktiviteler için kullanılır. Güvenilk alanında müzik yayını ve konferans salonlarının seslendirme çözümlerine kadar bir çok alanda kablolu veya kablosuz ses çözümleri mevcuttur.