Bariyer Sistemleri
Bariyer sistemleri araç yoğunlunun ve trafik akışının kontrollü olarak sağlamak, otoparklara, fabrikalara, iş yerlerine, garajlara giriş ve çıkışları vb. yerleri kontrol altına almak için kullanılan çözümlerden birisidir ve en çok tercih edilen güvenlik sistemidir. Kollu ve Mantar bariyer sistemleri istenmeyen, kontrolsüz girişleri engellemek veya giriş ve çıkışların kontrolünü sağlamak için en hızlı ve etkili çözümdür. Otomatik Bariyer sistemleri yazılımsal bir sistem üzerinde çalışıyor ise yazılımın elverdiği bütün aksiyon planına göre hareket eder. Otoparklarda, sitelerde ve araç girişlerinin kontrollü yapılması talebi olan tüm alanlarda bariyer sistemleri kullanılır.
Otopark bariyer sistemleri evinizde, iş yerinizde veya oturduğunuz sitenin bahçe kapısı veya garaj kapısını otomasyonel olarak sensörlü, uzaktan kumandalı veya plaka okuma sistemi entegrasyonu ile belirlediğiniz araçları veya kişilere otomatik açılmasını sağlayabilir, görsel olarak şık görünüme sahip bariyerler ile göz zevkinizi bozmadan mekanın giriş çıkış operasyonlarını kontrollü yapılmasını sağlarsınız.
İş merkezlerinin otopark alanlarında tanımlı araçlara otomatik açılmasını sağlayıp, giriş çıkışlarında yoğunluk yaşanmasının önüne geçip, 3. kişilerce otoparkınızın işgal edilmesinin önüne geçersiniz. Otoparkta beklediği süre kadar ücretlendirme yapan bir yazılım ile ücret ödeme noktasına uğramadan çıkışları engellersiniz ve bu sayede gelir kaybının önüne geçmiş olursunuz.
Bariyer sistemleri, genellikle otoparkların giriş ve çıkışlarında bulunan ve araç geçiş kontrolünü sağlayan sistemlerdir. Bariyer sistemlerinin varlığı araç güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bunun dışında sitelerin ve bazı kurumların otoparklarında yabancı araç geçişini önlemek için de kullanılan bu sistemler; hastane, ofis, karakol, belediye, alışveriş merkezi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait otoparklarda da kullanılır.
Bariyer Sistemi Avantajları
Bariyer sistemi kullanan otopark ve özel alanlar, yabancı araç giriş-çıkışına karşı tam koruma sağlar. Böylece yetkisi olmayan hiçbir araç korunaklı alana giriş yapamaz. Ortam güvenliği bakımından sıklıkla tercih edilen bariyer sistemleri aynı zamanda otopark girişinde bulunan görevli kişinin giriş ve çıkış yapan araçların kaydını da kolayca tutmasını sağlar. Güvenlik ihtiyacının yüksek olduğu otopark alanlarında zemine monte edilen mantar bariyerler ile araç giriş çıkışının tam kontrolünü yapabilir, araç altı kameraları ile yabancı madde araması gerçekleştirebilirsiniz. Bariyer sistemlerinde en güçlü engelleyici sistem mantar bariyerler olup, mekana uygun üretim yapılabilmektedir.
Kollu Bariyer Sistemleri
Kollu bariyer sistemleri, bariyer çalışma mekanizmasının bulunduğu bir gövde, birde koldan oluşur. Gövde yapısındaki motor ve yay ile kol aşağı ve yukarı hareket ederek bariyerin açılması ve kapanması işlemi ile sistem çalışmaktadır.
Genellikle araç ve giriş çıkışlarının çok olduğu yerlerde kontrol edilmesi için kullanılan kollu bariyer sistemleridir. Kollu bariyer sistemleri uzaktan kumanda, kartlı geçiş ve plaka tanıma sistemleri ile entegreli çalışmaktadır. Kollu bariyerlerin çalışma hızı ayarlanabilmektedir. Genellikle araç trafiğinin giriş ve çıkışın yoğun olduğu yerlerde daha hızlı çalışması önerilir. Kollu bariyerlerdeki sensör sayesinde araç bariyerin altından geçerken araca çarpmaması için sensörün algılama açısında araç gördüğünde kendisini durdurarak olası çıkacak sorunlardan sizleri kurtarır.
Kollu bariyerler çalışma şekillerine göre mekanik kollu bariyerler, hidrolik kollu bariyerler, pnömatik kollu bariyerler ve elektro mekanik kollu bariyerler olarak kendi arasında sınıflandırılır. Dış kasası alüminyumdan, plastikten, sacdan vb. gibi türlerden paslanmaz özellikli olarak üretilir.
Kollu bariyerin, kolunun üzerinde gece fark edilmeyi sağlayan reflektör bantlı veya led ışıkları ile üretilirler. Ayrıca bu bariyerler otomatik çalışma prensibine göre de çalışmaktadır. Eğer bariyer sistemleri bir bilgisayar veya sisteme bağlı ise, çalışma durumu boyunca cihazın içindeki yazılım ile ne kadar araç girdi-çıktı gibi işleri de kayıt altına alma imkanınız vardır.
Mantar Bariyer Sistemleri
Genellikle yoğun güvenlik gerektiren devlet kamu kurumları, büyük iş yerlerinde, sokak ve caddelerde kullanılan bir güvenlik sistemidir. Mantar bariyerler, alışveriş merkezlerinde, tesis girişlerinde, bina giriş kapıları vb. yerlerdede güvenliğin sağlanması açısında kullanılan sistemlerdir. Mantar bariyerler, hidrolik ve pnömatik mantar bariyer olmak üzere iki çeşittir. Hidrolik ve pnömatik bariyer sistemlerine led ışık ile tasarlanarak olası kazaların önüne geçilmektedir. Mantar bariyer sistemleri uzaktan kumanda sistemi, plaka okuma sistemleri, kartlı geçiş sistemleri veya otomatik geçiş sistemi ile çalışabilecek şekilde üretilebilmektedir. Mantar bariyer sistemleri aynı zamanda istenilen çap ve yüksekliğe göre de üretilmektedir.
Darbeye ve kötü hava koşullarına dayanıklı mantar bariyerler, paslanmaz borulardan üretilmektedir. Bariyerlerin çapı ve yüksekliği, alanın gereksinimlerine ya da istenen güvenlik düzeyine göre değişkenlik göstermektedir. Bu sistemlere, yükseltme/alçaltma işlemi her tür kart okuyucu, uzaktan kumanda, parmak izini tanıyan biometrik okuyucular, otomatik plaka tanıma sistemi veya basit bir kontrol düğmesiyle herhangi bir giriş kontrol sistemi aracılığıyla kontrol edilebilir. Bunun yanı sıra sisteme; manyetik loop dedektörler, fotoseller, yanıp sönen ışıklar veya kırmızı/yeşil trafik ışığı gibi emniyet aksesuarları kolayca entegre edilebilir. Otomatik açılma ve kapanma özelliğine sahip mantar bariyerler, 5 saniye kadar kısa süre içerisinde çalışmaktadır. En önemli özelliklerinden birisi de, güvenlik noktalarında açılır kapı, geçiş noktası ya da plaka tanıma sistemleri gibi güvenlik birimleri ile entegre şekilde çalışabilmesidir.
Bariyer Sistemlerinin Özellikleri
Bariyer sistemlerinin kurulumu kadar kullanımı da oldukça pratik ve işlevseldir. Diğer adı ile kollu bariyer olarak da bilinen bu sistemlerde, kol uzunlukları standart olsa da kullanılacak alana göre de uyarlanabilir. Bununla birlikte kol uzunluğu ne olursa olsun geçiş kısıtlamalarına göre bu kollar uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir.
Bariyer sistemlerinin bir diğer önemli özelliği de son teknoloji ile birlikte zaman kontrolü sağlamasıdır. Bu özellik sayesinde bariyer belirli bir zamana ayarlanabilir. Açılış zamanında bariyer kolu otomatik olarak açılırken, kapanma zamanı geldiğinde yine bir müdahaleye gerek duymadan kapanabilir.
Bariyer sistemlerinin acil durum özellikleri de mevcuttur. Bu özellik sayesinde deprem, sel, yangın ya da diğer afet durumlarında acil alarm özelliği devreye girerek bariyer kolları serbest geçiş moduna geçer. Böylece olası tehlikeli durumlarda geçiş ve sıkışıklık gibi durumlar ortaya çıkmaz.
Bariyer sistemleri, elektrostatik boya ve paslanmaz çelikten üretildiği için yalnızca iç mekânda değil aynı zamanda dış alanlarda da kullanılabilir. Bununla birlikte enerji ve güç tüketimleri modele göre değişiklik gösteren bu sistemler, geceleri görülebilmesi için reflektör bantlar ve “dur” ikazı bulunan tabelalarla donatılabilir. Ayrıca yapılarında bulunan aküleri sayesinde elektrik kesilse dahi ortalama 250 kez giriş ve çıkış yapılabilir.
Kollu ve Mantar Bariyer
- Aslında iki sistemde birbiri ile aynı mantıkda çalışmaktadır. Kullanım amaçlarına göre farklıları vardır. İkiside güvenliği sağlamak için kullanılmaktadır.
- Mantar bariyer sistemlerinin en önemli tercih sebeplerinden biri görsel olarak rahatsız edici olmaması hem de diğer bariyer sistemlerinden daha sağlam yapıda olmasıdır. Mantar bariyer sistemlerinin uygulandığı alanlar çok geniştir. Bu sebepten büyük firmalar ve kamu kurumları önlerinde güvenliğin sağlanması, araç trafiğinin kontrolü açısından mantar bariyer sistemi tercih sebebidir.
- Kollu bariyer sistemleri ise fabrika, site, apartman ve otopark araç giriş ve çıkış yerlerinde kontrollü girişi sağlanması için kullanımı tercih edilen sistemdir.
- Arasındaki fark çalışma türleri ve kullanım alanlarıdır. Kollu bariyer sistemi çalışma mekanizmasına bağlı bir kol ile çalışır, mantar bariyer sistemleri ise yere monte edilip, yerden çıkan bir borunun aşağı ve yukarı hareket etmesi ile çalışan sistemdir.
Özetle bariyer sistemleri her şekilde olacak usulsüz girişi engellemek ya da giriş ve çıkışları kontrol altına almak için kullanılan güvenlik sistemleridir. Bu giriş ve çıkışların kontrol altına alınması can ve mal güvenliği açısından ileri derecede önemlidir.